Visnyeszéplak – Zaja Péter kertje

Öko-táborok Visnyeszéplakon – családoknak, gyerekeknek, felnőtteknek, és mindenkinek

Csikó szelídítés, és a lovak élete
Gyapjúművesség, fonás, és nemezelés
Öko-építészet, és minden ami agyagból van
Kenyérsütés, kályha, és kemenceépítés
Faművesség, és fafaragás
Állattartás, és sajtkészítés
Gyümölcsészet, és aszalás
Biokertészet, erdő, mező ételei
Népzene, és néptánc
Önfenntartó életmód
Népi gyógymódok

Részletek: http://oko-falu.hu/2016-taborok/

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   Altato   Festonoveny gyujtes

GYÜMÖLCSÉSZETI  BEMUTATÓKERT,  VISNYESZÉPLAK

Mottó:
„A kertészkedés a művelődésnek nemcsak bölcsője, hanem hőmérője is.  Valamikor a régi időkben a magyar asszonyoknak és az uraknak a kertészkedés volt a legkedvesebb foglalatosságuk. Mikor a lelkek a gondban és a búban megfáradtak, a kertjeikbe siettek. Itt találtak vigasztalást, szórakozást és örömet, ha teljességesen elbúsultatnak. Itt növekedett szeretetük a hálás magyar földhöz: itt fejlődött a fával és a virággal együtt a saját erkölcsi világuk is.” (Takáts Sándor, 1917)

Meglátni és megszeretni

A visnyeszéplaki kerttulajdonosok a kilencvenes évek legelején döntöttek úgy, hogy szeretnének kialakítani egy önfenntartó közösséget. Járták az országot, hogy alkalmas helyet találjanak, amely megfelel az előzetesen kialakított követelményrendszerüknek (tiszta víz, tiszta levegő, lehetőleg érintetlen környezet, ipari üzemek ne legyenek a közelben, erdő, vizek viszont igen stb.). Nehéz volt a választás, ám Visnyeszéplak, a maga „romlott romlatlanságában”, a szeptember pompázatos színeiben s lépten-nyomon változatos gyümölcsökbe ütközve, rabul ejtette az otthonkeresőket, és tudták: nem kell tovább keresniük. Adott tehát egy kis földi paradicsom a Zselici dombság délnyugati csücskében, a Zselici Tájvédelmi Körzet közvetlen szomszédságában, Kaposvártól kb. 30 km-re.
Az ingatlanvásárlás akkor sem volt  egyszerű, mint ahogy ma még problémásabb, de kitartásuk jutalmául végül az egyik legszebb porta romos házacskáját birtokolhatták. A telekhez tartozott pár idősebb gyümölcsfa is, ami alapja lett a jelenlegi kertnek.
Végül hosszú évek kellettek ahhoz, hogy a kilencvenes évek zűrös kárpótlási anomáliái során hozzájussanak a maguk kb. 7.5 hektárjához. A megszerzett terület azonban kiválóan illeszkedik az önellátás általuk elképzelt modelljébe.  A fele erdő (elöregedő akácos, szakadékokkal tarkított mesebeli helyen, rengeteg diófával tűzdelve), a maradék java rét, legelő, elvadult-elerdősödött-begyümölcsösödött telek.  Mai szemmel kiváló alap egy sokszínű „alkalmazkodó gyümölcsös” létrehozásához.

A kert útjai

A kert tulajdonosai évek óta tervezik egy Visnyeszéplaki Gyümölcsészeti Tanösvény létrehozását, ami gyakorlatilag mára létrejött, csak be kell lakni. A “Gyümölcsészháló” projekt keretén belül csupán a technikai megvalósítás, kisebb kiegészítések maradtak hátra.
A kertet járva egy folyamatos érési sort találunk, ahol május elejétől egészen decemberig (a csipkét, kökényt ideszámítva februárig) frissen érő gyümölcsöt szedhetünk a fákról. A korai fekete cseresznyétől indulva a hólyagos cserin át a különféle meggyek, almák, körték, kajszifélék, őszibarackok, szilvák színes világát tesztelhetjük. Tovább szélesítik a gyümölcsök világát a minden elhagyott területet elfoglaló diók, mogyorók, gesztenyemagoncok. A gyümölcsök java helyi, környékbeli tájfajta (Visnyeszéplaki korai cseri, hólyagos cseri, vörös szilva, nagyon korai kajszi, húsvéti rozmaring, Atilla király, vörös körte, batul, kanizsai alma, Bódis alma, citrom körte stb). A tájfajták sok esetben régi tájfajtáknak a helyhez, a Dél-Zselici viszonyokhoz alkalmazkodott, idomult változatai.
A kertben almából található a legtöbb fajta (jelenleg 60-70 különböző fajta), de körtéből (25-30), cseresznyéből (10), szilvából (8), őszibarack, kajszi, meggyből (6-6 fajta) is nagy a változatosság. Az augusztus-szeptemberi időszakban valóságos ízkavalkádot tesztelhetünk.

Az élet egysége és teljessége

Mivel ez nem csak egy Bemutatókert, hanem az itt élők életének szerves része, így a ház, a kert, a gyümölcsös, az erdő, az állatok szerves egységet alkot. A háziállatok: mind az apró baromfik, mind a behemót kárpáti borzderes marhák a rendszer fontos elemei. Nélkülük már elképzelhetetlen a gyümölcsös. Az ég madarait is kiváló élőhelyekkel, mesterséges odúkkal s téli etetéssel csábítják a mini Édenbe. Bár cseresznyeszezonban kissé nehéz az együttműködés (az igazságos elosztás…), ők is nélkülözhetetlen elemei a gyümölcsösnek.  A hely kiváló adottságai révén a méhészek paradicsoma a Zselic, így a jó megporzás kérdése csupán az időjárás függvénye.
A gyümölcsösben megfigyelhető elemek a spontán erdősülő legelők átalakítása, szűzterületből (elhagyott, begyepesedett szántó) gyümölcsligetek, utak, ösvények mentén kialakított fasorok, s besűrűsödött szilvásokból, meggyesekből szilva-, illetve meggyligetek kialakítása.   A kisléptékű feldolgozás egyszerű technikai eszközeit (napaszaló, prés, lékészítő daráló, almahámozó stb.); valamint az alma-, s körtetárolás saját módszerét egyaránt megtekinthetik az érdeklődők.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a visnyeszéplaki Édenben!

Zaja Péter

Visnyeszéplak

0630-974-2567

namzi@tvn.hu