Oszkó

Oszkói szőlőhegyi terület –  a Hegypásztor Kör kertje

A hely

Oszkó a Vasi-Hegyhát egyik kistelepülése, mely Vas megye déli részén, Vasvártól 6 km-re délkeletre található. Az oszkói szőlőhegy a falutól keletre 1,5- 2 km-re, a Csehi felé haladó országútról balra letérve közelíthető meg. Az oszkói szőlőhegynek két része van, az Ebtulok- és a Csillaghegy.

A területen a XVIII. század második felétől kezdődően alakultak ki a szőlőhegyek, ahol komoly gazdálkodást folytattak a falubeli gazdák. Szőlőt és kaszáló- gyümölcsöst létesítettek, melyek a család ellátásának fontos részei voltak. A gazdák komoly összefogásának jele, hogy hegyközséget alapítottak, mely a hegy önkormányzata volt – a szervezet az 1940-es évek végéig maradt fenn.

A háttér

A boronafalú, zsúpfedeles pincék a népi építészet emlékeit idézik, amelyek egyben a régi ember gondolkodását, a természettel való harmóniában élését is megidézik mind anyagukban, mind formavilágukban. Ezekre a jelentős értékekre felfigyelve alakult a Hegypásztor Kör, a térség első civil szervezete 1985-ben, oszkói fiatalok elhatározásából. Az egyesület megalakulása óta feladatának tekinti az oszkói szőlőhegy épített és természeti értékeinek védelmét. Ezért a szervezet megvásárolt egy romos présházat, azt felújította, majd egy boronafalú, zsúpfedeles lakópince teljes rekonstrukcióját is véghezvitték, illetve a birtokba került területet a gaztól megtisztították, a régi, egészséges gyümölcsfákat megmentve ezzel.
A terület, melyet az egyesület birtokol, illetve gondoz, jelenleg meghaladja a 2 hektárt.
Az egyesület saját szőlővel is rendelkezik, melynek egy része régebbi ültetésű, gyalogtőkés, valamint egy újabb ültetésű, kordonos rendszerű terület. Ezek a szőlők már arra is alkalmasak, hogy az érdeklődők a helyben termett bort megkóstolhassák. A több mint 10 éve indított Borbarát Kör szakmai segítséget nyújt a szőlő gondozása és a borkészítés területén a gazdák számára.

Értékőrzés

A természeti értékek megőrzésének egyik lehetséges módja az őshonos gyümölcsfák telepítése a területen. Ezt a Tündérkert mozgalomhoz csatlakozva, a szőlőhegyen álló régi fajta gyümölcsfák mellé fiatal, szintén őshonos fák ültetésével tették lehetővé a helyi családok számára, ezzel is erősítve a kötődést a helyhez.
A Tündérkert mozgalom éves találkozói közül a 2014-ben zajlottat a Hegypásztor Kör fogadhatta.
A szőlőhegyi élet felelevenítése is fontos cél, ezért az ott megtapasztalható élmények megszerzésének lehetőségét adják a rendezvények, táborok, erdei iskolás programok.
Legnagyobb rendezvény a Hegyi Mulatság, mely Orbán napon, a szőlőtermelők védőszentjének ünnepén helyi termékek, helyi borok és helyi ételeket bemutatójával kerül megrendezésre a szőlőhegyen.
A szőlőhegyen két kemence is található, melyet az erdei iskolás csoportok és a nagyrendezvények résztvevői is szívesen használnak.
Nyáron a falu határában közös kézi aratást, a szőlőhegyen kereplőállítást, majd az ősz elején a közös szüretelés alkalmát szervezik meg.
A nyári táborokban a pincék felújítása a téma, mely egyben a népi építészetbe való betekintést is jelenti.

További programok

A Hegypásztor Kör a szőlőhegyi adottságokat kihasználva Erdei Iskolai programokat is kínál, amihez a környezetbe illeszkedő szállásépülettel rendelkezik. A programok közt szerepel a szőlőhegy életével, az ott élő növényekkel, állatokkal való ismerkedés, valamint a szőlő és a gyümölcs feldolgozását jelentő feladatok megismerése, kipróbálása.
A környéket bejárni kívánók számára nyújt segítséget az a tanösvény, melynek tábláit követve a szőlőheggyel ismerkedhetnek a kirándulók. A helyi madárvilág gazdagságát igyekszik fokozni a területen található immár 20 darabnál is több odú.
Több turista és zarándok útvonal, így a Mária Út, a Hegyháti túra és a Mindszenty túra is áthalad a Hegypásztor Kör birtokán, épp a nemrég épült gerendafalú kápolna mellett.
A szőlőhegy érdekessége a Kneipp-módszerre épülő egészségmegőrzést célzó vizes játszótér, táplálkozási piramis és gyógynövénykert.

Hegypásztor Kör

9825 Oszkó, Szőlőhegy Pincesor

94/ 573-166

hegypasztor@oszko.hu

www.hegypasztor.hu