Gombosszeg

Gombosszegi mintakert

Hol?

A gombosszegi mintakert egy kis (alig 40 fős) zalai faluban található. Gombosszeg tipikus göcseji falu, dombháton elhelyezkedő házai mögött a völgy felé hosszan elnyúló telkekkel. A nehéz, agyagos, inkább savanyú talaján nem könnyű a gazdálkodás. A helyi adottságok a kaszálógyümölcsösök kialakulásának kedveztek, ahol a jószágnak termeltek takarmányt és a gyümölcsöket is hasznosították. Főleg alma, körte és szilvafákat ültettek. Minden portán megtalálható volt a fatüzelésű aszaló, és messze földön híres volt a göcseji pálinka.

 

Hogyan?

A fiatal pár kertjében az öreg kaszálógyümölcsös foglalja el a legnagyobb területet, de kialakítottak egy veteményest is, amelyben vegyes növénykultúrás termesztést folytatnak. A veteményesben családi fogyasztásra termesztenek zöldségeket, gyümölcsöket. A kémiai növényvédelem helyett a természetes, szelíd növényvédelmi módszereket részesítik előnyben. A veteményes talajának javítására különösen nagy gondot fordítanak: a hagyományos ásós talajforgatás helyett ásóvillával lazítják a talaj felső részét, érett istállótrágyával és komposzttal javítanak a szerkezetén és folyamatos takarást igyekeznek biztosítani szalmával, friss csalánnal vagy egyéb mulccsal.

A kaszálógyümölcsösben hagyományos tájfajta gyümölcsöket találunk. Sok a szilvafa, ezek többsége Besztercei – vagy más néven Hosszúszilva -, körtéből Tüskéskörte, Vérkörte, almából többek között Édesalma, Pirosló bőralma és Húsvéti rozmaring terem. A gyümölcsösben az elpusztult fák pótlása szintén tájfajtákkal történik. A kerthez tartozik egy sokáig intenzív szántóként művelt területrész is, amelyen a kaszálógyümölcsös folytatását kezdték el friss telepítésekkel. A gyümölcsfacsemetéket tág térállással, az öreg gyümölcsöshöz illeszkedve ültetik el, köztük azokat a csemetéket is, amelyeket a kert öreg gyümölcsfáiról szedett oltóvesszővel oltottak át.

Miért?

A kert tulajdonosai természetvédelmi szakemberek, akik fontosnak tartják, hogy a táji adottságoknak megfelelő, természetközeli gazdálkodást folytassanak és a meglévő természeti értékeket megőrizzék. Szerencsésnek tartják magukat, amiért kertjük bővelkedik idős fákban, őshonos cserjékben és gyepekben; ami megfelelő, mozaikos élőhelyet biztosít számos növény- és állatfaj számára. Kiemelkedő botanikai érték a kaszálógyümölcsösben található három védett orchideafaj: agár sisakoskosbor, tojásdad békakonty, sömörös pettyeskosbor. Egyedeik fennmaradása a kaszálás idejének megfelelő megválasztásával biztosítható.

A virágos növények sokasága vonzza a nappali lepkéket, gyakori a sakktáblalepke, a nappali pávaszem, atalanta lepke, de előfordult már c-betűs lepke, valamint bogáncslepke is. Európa legnagyobb lepkéje, az éjjel repülő nagy pávaszem is megtalálja élőhelyét az öreg gyümölcsösben a nagy szarvasbogárral együtt. A nyíltabb gyepekben imádkozó sáska és darázspók vadászik. Gyakori a lábatlan gyík: a meztelencsigák pusztítása miatt szívesen látott vendég a veteményesben. Az erdei béka az öreg fák árnyékot adó, hűvös aljnövényzetéből szokott szem elé kerülni. A kert legkedvesebb állatcsoportját természetesen a madarak adják. Eddig 10 faj költését sikerült megfigyelni, az öreg, odvas fáknak köszönhetően költ a zöld küllő és a seregély, a sűrű bokrokban tövisszúró gébics és fekete rigó fészkel. A kihelyezett mesterséges odúkat kék-, és széncinegék, valamint mezei verebek foglalták el. A változatos élőhelyek megfelelő táplálkozóterületet biztosítanak számos más madárfajnak is. Rendszeres vendég a rovarokra vadászó füsti fecske, az öreg fák kérgét átvizsgáló csuszka, közép és nagy fakopáncs, az örökzöldeken bujkáló búbos cinege és a kert csúcsragadozója, a karvaly is. A költési időszakot követően az odúkat nagy pelék foglalják el, a madarak számára kihelyezett itatókra gyakran jár szomjat oltani a mókus, az éjszaka repülő rovarokból pedig a denevérek lakmároznak.

A tulajdonosoknak bemutatókertként az a célja, hogy megmutassák: az ember is lehet része a tájnak úgy, hogy együtt élve vele csak annyira formálja át azt, amennyire feltétlenül szükséges számára, teret hagyva a természet egyéb élőlényeinek is.

Kertész Krisztina, Oszkocsil Zoltán

8984 Gombosszeg, Petőfi u. 1.

oszkocsil@gmail.com

0630-923-5041