Projekt

A Gyümölcsészháló a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány Norvég Civil Támogatási Alap által finanszírozott projektje, amelyben hat megye 12 civil szervezete működik együtt a gyümölcsész-hálózat kiépítéséért, a hagyományos gyümölcsfajták megmentéséért és a gyümölcsész-tudás népszerűsítéséért. A projekt 13 hónapja során (2015. március – 2016. április) számtalan olyan program valósult meg, amely elősegítette az alkalmazkodó gyümölcsészet széleskörű megismertetését: magbörzék, oltónapok, szakmai találkozók, gyümölcsésztanfolyamok zajlottak nagy érdeklődés mellett az egész Nyugat-Dunántúlon olyan szakemberek vezetésével, akik jellemzően maguk is önfenntartó gazdálkodással és a természetet kímélő életvitellel hitelesítették előadásaik tartalmát. A projekt célja az volt, hogy a hasonlóan gondolkodó, a gazdálkodásból élni szerető embereknek fórumot nyújtson a találkozásra, a tapasztalatcserére, a tanulásra – s aztán a közös tudás eredményeként szülessenek olyan produktumok, amelyek a később érkezőknek is hasznára válhat. Így születtek kiadványok és filmek a gyümölcsészet témájában, amelyek praktikus információkkal segítik azokat, akik az előtt a döntés előtt állnak, hogy vállalják-e a saját gazdálkodást, amellyel az egészségesebb terményeket és egy másfajta életminőséget választanak.

A kampány része a Természettudományi Múzeumban április 15-23 között látható kiállítás, amely a projekt egészének megfelelően az alkalmazkodó gyümölcsészethez köthető tematikát vonultatja fel (élő talaj, az élőlények egyensúlya a kertben, élőhelyteremtés, biodiverzitás, a természet rendszere által működtetett kertek jellemzői, természetes feldolgozási módszerek, hagyományos gyümölcsfajták, tájfajták, zöldségfajták).

A 13 hónap eseményei, a létrejött emberi és szakmai kapcsolatok reménykeltőek abban a tekintetben, hogy sem a közös munka, sem a sok-sok egyedi kezdeményezés nem áll meg, hanem folytatódik, és a résztvevők közelebb kerülnek a céljaikhoz: az egészségesebb, kiegyensúlyozottabb élethez.

 

A projekt elkészült filmjei:

Ingyen napszámosok:

https://www.youtube.com/watch?v=GOEjrRl74OU

Múlt vagy jövő?

https://www.youtube.com/watch?v=ws6EtDS9jjw

Értékadó gyümölcsös, feldolgozás kicsiben

https://www.youtube.com/watch?v=-21EjRlUdik

Meddig él egy fa?

https://www.youtube.com/watch?v=P2tu17nJ0_E

 

logok