Vinye

A vinyei kert

A vinyei kert gazdái családostul, az akkor éppen megszülető negyedik gyermekükkel és a nagyok közül kettővel költöztek a Bakonyba 10 évvel ezelőtt. Elhatározásukat egy saját-tulajdonú, önellátó kiskert megteremtéséről szóló idea erősítette.

Habár budapestiek voltak, mégis rendelkeztek vidéki gyökerekkel: a Balaton kiskertjeiben termett korai, zsenge borsó ízével és a börzsönyi végeláthatatlan málnasorok poloskaízű, mégis negédes illatával. Mindig is szerették a földet megművelni, tapintani, bár erre, mint mondják, csak felnőttfejjel jöttek rá.

Ezért (is) volt a váltás.

Az általuk vásárolt lakatlan ingatlanhoz közel egy hektár terület tartozik. Vásárláskor elvadult, sajnálatos módon erdészeti gépkocsik olajcseréjével szennyezett terület.

Mivel civil szervezetük gyermekcsoportok fogadásával, oktatásával, táboroztatásával is foglalkozik, szükség volt az épülethez tartozó területek olyan rendszerű szeparálására, mely meg tudja óvni a növekvő növényeket, de bemutató kertként is funkcionálhat.

Lassan formálódott a kert: helyet kaptak a jószágok (akik első időben stabil kártevői voltak a kertnek, a rossz szeparálásuk miatt), helyére került a játszótér, és megkapta végleges helyét a permakultúrás kiskert is.

Első évben a növények helyes társításán volt a hangsúly. Utólag kiderült: ismételten több növény került a kertbe, mint amennyi a terület nagyságának megfelelő lett volna. Első két évben gondot okozott a család makacssága is: voltak növények, melyeket nagyon szerettek volna viszontlátni a kertjükben, de számításon kívül hagyták a Bakony ridegebb éghajlatát. „Ezt is megtapasztaltuk, ezt is megértettük. A tanulás azonban – jelen tapasztalataink alapján – örök.” – vallják most. Harmadik éves kiskertjük köré 2015-ben került sor a gyümölcsös telepítésére. A család ekkor már igyekezett minden – általuk jelenleg ismert – szempontot alapul venni, hogy a növénytársítás a kertben élőknek minden szinten előnyös legyen. (Hogy végül sikerült, azt a Pangea Egyesület tagjainak, kiemelten Szász Domokosnak köszönik a kerttulajdonosok.)

 

Voltak szép sikerélményeik: ettek sok-sok zsenge borsót, finom, zamatos epret, rengeteg ropogós, vérvörös céklát. Itták a csodás fűszerkert illatos teáit, a kakukkfüvet a borsmentafüvet, a zsályát; kamrájuk szárítmányokkal, befőttekkel, lekvárokkal ékeskedik.

Voltak kudarcaik….nem kevés, de ezekről nem szívesen beszélnek, mert tanulásnak tekintik valamennyi zsákutcát.

Úgy látják, a következő évtized ezen kudarcok feldolgozásáról, a helyes, vagy helyesebb utak megtalálásáról fog szólni. „Egy biztos,a kiskert, ami örömöt, verítéket, ízeket, illatokat ajándékoz nekünk nap nap után, év év után marad és mi igyekszünk leghelyesebben szolgálni és minél szélesebb körben másokkal is megismertetni”- mondják.

8431 Bakonyszentlászló Vinye 9

Hernády Endre

0620/245-2219

info@ultessfat.hu