Orfalu

..”Szívnek és tavasznak nyílni kék!”..

A Vadvirág méhes-és gyógyítókert, idei első élménynapja  március 24-én lesz 14 órától 17 óráig. Hasonlóan, mint tavaly, a tavaszvárás, a tavaszi megújulás jegyében történik minden.

Azoknak is érdemes ismét eljönni hozzánk, aki tavaly is voltak nálunk tavasszal, mert új dolgokkal egészítjük ki a tavalyi programot.

A délutánon résztvevők a fitoterápiának, a népi gyógyászatnak egy igen ősi, de sajnos csak kevesek által ismert ágával, a rügyterápiával (gemmoterápia) ismerkedhetnek meg.

A rügyek nagyon sok értékes anyagot zárnak magukba, hormonokat, enzimeket, nyomelemeket, vitaminokat. A rügyből készült (lat. gemmon) kivonatok, rügyelixírek is tartalmazzák ezeket a csodálatos hatóanyagokat, úgy is mondhatnánk, hogy a leendő egész növény ereje megtalálható bennük. Fogyasztásuk, növeli a szervezet védekezőképességét, erősítik és megfiatalítják az egész szervezetet, segítenek a különféle betegségek legyőzésében.

A rügygyűjtés, a belőle készült kivonatok készítése, adagolása, szigorú szabályok betartását követeli meg, ezért mindenképpen érdemes ezt szakembertől megtanulni. Erre nyújt lehetőséget ez csodás délután majd.

A programon szó lesz még a nyírvíz csapolásának kultúrtörténetéről, megtanítjuk a nyírvíz nyerés csínját-bínját, ismertetjük a nyírfa növényi részeinek fitoterápiás felhasználását.

Megmutatjuk, hogy hogyan lehet kommunikálni a növényekkel, hogyan érzékelhetjük, mérhetjük meg a növények auráját.

Beszélgetünk majd arról is, hogy milyen tavaszi, vadon termő növények segítenek bennünket, hogy helyreállítsuk megbillent egészségünk egyensúlyát, melyek azok, amelyeket felhasználhatunk a tavaszi salaktalanítás alkalmával.

Közös együtt főzéssel készítünk finom ételeket a „Tavasztündér konyhájában” ehető, tavasz, vadon termő növényekből.

Minden programunkon résztvevőt megajándékozunk az egészség és a megújulás szimbólumával egy ”Márciuskával”.

MIVEL EGÉSZ NAPON ÁT EGY RIPORTFILMET KÉSZÍT RÓLUNK AZ ATV, ÍGY AZOK, AKIK RÉSZT VESZNEK A DÉLUTÁNI PROGRAMUNKON, ÓHATATLANUL BELEKERÜLNEK A MŰSORBA. AKIT EZ NEM ZAVAR, ÉREZZE MAGÁT OTTHONOSAN, AKIT ZAVAR, KÉRJÜK, VISELJEN NAPSZEMÜVEGET, ÍGY MEGŐRZI/ZHETI TÁN AZ INKOGNITÓJÁT!

MINKET, EGY CSÜPPET SEM ZAVAR A FELVÉTEL, MI CSAK HÁLÁSAN FOGADJUK EZT A MARKETINGES LEHETŐSÉGET, A MŰSORBA KERÜLÉST. A RIPORTFILM OLYAN EMBEREKET MUTAT BE, AKIK ÉLETMÓDOT VÁLTVA ÚJRAKEZDTÉK EGY MÁS KÖRNYEZETBEN AZ ÉLETÜKET.

Ezek vagyunk mi!

A Belépő: Egy nagy üveg méz vásárlása

A Vadvirág méhes -és gyógyítókert a Nyitott kertek csoport tagjaként, szeretettel lát március 24-én, minden fiatalodni, megújulásra váró érdeklődőt Orfaluban.

 

KERTBŐL A KONYHÁBA

Ha te is azon embertársaink közé tartozol, aki gyakran szenved az alábbi tünetektől: puffadás, teltségérzet, székrekedés, gyakori hasmenés, kiütések, bőrviszketés, akkor kérlek, olvasd el ezt a főzőtanfolyamra invitáló hirdetést!
Emésztőszervrendszer tünetei mögött, valószínű helytelen étkezési- életvezetési szokások, ételallergia, étel-intolerancia áll.
Ha szeretnél megszabadulni a kellemetlen tünetektől, ahhoz étkezési és életmódbeli változtatások szükségesek. De ezt te is tudod!
Szeretnéd elkezdeni diétát, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Fogalmad sincs, pontosan mit ehetsz, milyen ételeket kell elkerülnöd?
Itt a lehetőség, hogy megtegyed az első lépést!
Tanuljuk meg együtt a vegán táplálkozás alapjait, egyrészt méregtelenítés, lúgosítás céljából, másrészt olyan táplálkozási formát tudsz általa kialakítani, amely a leggyakoribb ételallergéneket kizárja.
Vegán táplálkozású, aki semmilyen állati eredetű ételt, húst, tojást és tejterméket sem eszik és tartózkodik a finomított élelmiszerek fogyasztásától is.
Egy különleges, és egyben hasznos vegán főző-tanfolyamra invitálok mindenkit, amely az orfalui VADVIRÁG MÉHES-ÉS FÜVESKERT birtokon lesz a július 2-án és Horváth-Szováti György életmód tanácsadó, vegán séf és jómagam, az orfalui füvesasszony tartja.

A birtok maga, egy csodaszép kertterápiás hely. A részvevők kipróbálhatják a hazánkban egyedülálló gyógyító méhesházat is!

Gyertek minél többen! Köszönöm.

Gyenes Csilla fitoterepauta

ez a jon.png

Gyík a napsütötte kövön”

A Vadvirág méhes- és füveskert, a „Gyümölcsészháló” legnyugatabbra fekvő mintakertje

Nyár. Kert. Csönd. Dél.
Ég. Föld. Fák. Szél.
Méh döng. Gyík vár.
Pók ring. Légy száll.
Jó itt. Nincs más
csak a kis ház.
Kint csönd és fény.
Bent te meg én.

Szabó Lőrinc: Nyár

Egyszer megkérdezték e vers költőjét, hogy „Mi szeretne lenni, ha nem Szabó Lőrinc lenne?”

– „Gyík a napsütötte kövön.”válaszolta. „Gyík a napsütötte kövön”olyan természetközeli, elfogadó, nem ártó életszemléletű létforma megfogalmazása, ami közel áll az orfalui mintakert tulajdonosaihoz is, akik képesek voltak városi életüket olyan életre cserélni, ahol lehetőségük van e szerint élni, alkotni, boldogulni. Sikerült rábukkanniuk egy emberléptékű, aránylag érintetlen tájra, ahol aztán gyökeret vertek.

 

A mesés helyszín

A VADVIRÁG MÉHES és FÜVESKERT fantázia nevű gazdaságot az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozó Vendvidék (Rábavidék) egy picinyke településén, Orfaluban alakították ki. Ez a varázslatos, erdőkkel, ligetekkel, kristálytiszta vizű patakokkal szabdalt dimbes-dombos táj, Magyarország délnyugati csücskében a szlovén, osztrák határ ölelésében fekszik. A 3,4 hektáros birtok egy dombos, erdőkkel körülvett, NATURA 2000-es területen fekszik.

Található rajta egy helyi műemlékvédelmet élvező, 100 éves, felújítás alatt álló vend ház, egy – védelem alatt álló – ősi, kettős hasznosítású kaszáló gyümölcsös, egy méhes, egy körbekerített 3000 m²-es zöldség- és fűszerkert,  a szabadon tartott háziállatainknak az óljai, karámjai, a turistákat és az itt élő családot kiszolgáló kemencés kerti pavilon, és sok-sok legelő, kaszáló, ligetes erdőfolt.

A mese életre kel

A birtok 2012 óta mostani tulajdonosaié, akiket érkezésükkor beomlott födémű ház és pajta, beerdősült legelő, fagyöngytől fertőzött, száradó ágú gyümölcsfák fogadtak. Ebből alakították ki azt a bemutató gazdaságot, amely ötvözi magában a vendvidéki hagyományos gazdálkodás és az organikus biogazdálkodás elemeit. A biológia-földrajz szakos tanár és természetgyógyász (fito- és apiterapeuta); valamint földmérő és méhészmester végzettségű pár mind a kialakításhoz, mind a működtetéshez jó elméleti alapokkal rendelkezik: így a kert nem csak megélhetést ad számukra; de az ide látogatóknak lelki-testi felüdülést is nyújt; ezen felül pedig a tudás átadásának lehetőségét is biztosítja.

A birtok az elmúlt években sokat alakult, szépült. A számtalan jövőbeni terv egyik legfontosabbja egy méhbarát kert kialakítása alternatív kaptárokat is alkalmazó bemutató méhészettel, méhészeti tanösvénnyel és egy kis méhészeti múzeummal.  A kerttulajdonosok szeretnék felhívni a figyelmet a méheknek a természetben betöltött szerepére, bemutatni azokat a lehetőségeket, módszereket, amelyekkel a méhek megfelelő életfeltételeit, így fennmaradásukat biztosíthatjuk.

Az orfalui birtok gazdái hisznek az önfenntartó élet egymáshoz tartozó ágainak praktikus egymásra építésében, amelyek segítik, kiegészítik egymást. Ezzel később egyre könnyebb lesz fenntartani, működtetni a gazdaságot és egyre több idő jut majd szemlélődve megpihenni, mint a „gyíknak a napsütötte kövön”

Gyenes Csilla, Galambos Gyula

Orfalu Fő út 44.

0620-340-8735

0620-390-2061

vadviragmeheskert@gmail.com