Akiknek nem kell fedél a fejük fölé

A gyümölcsészetben – akárcsak a természetes erdőkben – az elszórtan álló fák között különböző cserjék,  változatos aljnövényzet található. Így az odúlakókon kívül a bokrok adta lehetőségeket kihasználva feketerigó, énekes rigó, barátposzáta, kis poszáta, fülemüle, csicsörke, kenderike, zöldike, tengelic, erdei pinty, örvös galamb is tanyát verhet nálunk.

A bokrok metszésével, ágvillák kialakításával, lombozat besűrítésével alkalmas részt képezhetünk a fészeképítéshez.

A különböző folyondárfélék, falra, fára  kúszó növények is számtalan fészekrakásra alkalmas helyet biztosíthatnak.

A lehulló levelek talajon hagyásával biztosítjuk a helyben komposztálást és a talajon táplálkozó madarainknak (rigófélék) a könnyebb megélhetést. Az avar forgatásával lelik meg az ott megbúvó rovarokat, gilisztákat.

A kaszáláskor ügyeljünk a földön fészkelőkre. Akár pár négyzetméteres területeken megjelenhet néhány faj, mint a citromsármány, cigánycsuk,  csilp-csalp füzike, nagyobb területen a fácán, esetleg fogoly. Ilyen esetben ne csak a fészek közvetlen környékét hagyjuk érintetlenül, hanem legalább 10-20 négyzetmétert. Így a szemfüles szarkák, varjak nem találják meg a fészket.

Különösen téli időszakban, ha egerészölyvet látunk körözni a fák felett, egy tisztásra mindenképpen rakjunk ki pár darab kétméteres T fát melyre ülve az ölyvek sokkal hatékonyabban leshetik a rágcsálókat.

Megkönnyíthetjük a dolgukat, éjjel pedig a baglyokét, ha egérvárat készítünk. A kisebb nádkupac, pár darab szalmabála, kukorica szár alja megszórva némi gabonával, télen vonzza a rágcsálókat. Sokkal eredményesebben választhatják ki madaraink a nekik legjobban tetsző egyedeket.

Hazánkban több mint 400 madárfaj fordul elő, pár faj kivételével mind védett.

A kertünkbe betelepülő madárfajok száma nagyban függ a birtokunk nagyságától, elhelyezkedésétől, változatosságától és a környező élőhelyektől. Egy jól kezelt, átlagos nagyságú kertben akár 25-30 faj is költhet. Törekedjünk minél jobban a természetközeli állapot fenntartására és az eredmény nem marad el.