Orosztony

Orosztonyi almáskert

Az Orosztonyi almáskert tulajdonosai 2006 nyarán baglyok után kutatva vetődtek el a zalai településre: a Gyöngybagolyvédelmi Alapítványnak új központot, maguknak új, valódi vidéki életet kerestek.  Végül Orosztonyban 1,4 hektárnyi területtel két egymás melletti telket vásároltak meg. A terület vonzereje számukra a nagyságon kívül a 100 éves romos istállóban, a 20 m mély kővel rakott ódon kerekes kútban, a felújításra szoruló góréban, téglabolthajtásos pincében és egy dzsungelszerűen elvadult almáskertben rejlett. Mindenben, ami – egyelőre- még csak keveseknek jelent védendő értéket. 2007-től 2015-ig, 8 évig tartott, míg a területet eredeti elképzeléseik szerint annyira megszelídítették, hogy már bőven termő, vegyszermentesen kezelt almást, szeméttől megtisztított talajt, felújított górét, kutat és istállót tudhatnak magukénak úgy, hogy a kertben bőven akadnak magukra hagyott 4-500 négyzetméteres buja sarkok, szegélyek, ahol a fülemüle éjszakánként a sűrű biztos kuszaságából csattoghat. A 2015-ig terjedő időszakot megkoronázta, hogy idénre egy vad gyöngybagolypár nevelte fel 6 fiókáját a kertben számukra kihelyezett oszlopládában, Brandt denevérek használták a denevérodúkat, s közben a kerttulajdonosok 3000 liter első osztályú bioalmalevet állítottak elő saját berendezéseikkel, és a jó termésért 5 méhcsalád szorgoskodásáért mondhatnak köszönetet.


Terveik között szerepel, hogy szeretnék befejezni az istálló felújítását, benne gyümölcsfeldolgozó közösségi konyhát kialakítani, az almást megújítani, a baglyok jobb bemutatását és kezelését segítő épületeket bővíteni. Igyekeznek a szennyvízkezelést gyökérzónás ülepítővel, a gyümölcslé pasztőrözést kerti nyesedék hasznosításával fenntarthatóvá tenni.

Dr Klein Ákos

8744 Orosztony, Temesvári u. 8.

0620-322-5620

kleinakos@gmail.com

 

 

Ornitológiai beszámoló 2017. január

A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány gondozásában lévő 1,5 hektáros orosztonyi ökológiai kert a Gyümölcsészháló programnak köszönhetően sok kertelemmel gazdagodott. Az alternatív méhkaptár benépesítése a kerti tó végleges kialakításával együtt 2017 tavaszán várható. A madáretetőről, veréb lakótelepről, egyéb odúkról alább olvasható egy rövid összefoglalás.

Odúfelmérés – 2016.05.25. – Orosztony

2016 májusában leellenőriztük az Alapítvány telephelyén kihelyezett odúkat, költőládákat. A közel 1,5 hektáros területen összesen 1 db „A” odú, 18 db „B” odú, 4 db „C” odú, 1 db „D” odú található. Leellenőriztük továbbá a 3 db denevérodúnkat, 1 db kuvik odúnkat, valamint 2 db gyöngybagoly költőládánkat.

„A” odúnkról úgy döntöttünk, hogy levesszük a területről, mert már elöregedett és nem szerettük volna, ha balesettel zárul egy madár költése, de nem is találtunk benne darázsfészken kívül semmi mást.

Kihelyezett „B” odúink felében nem találtunk semmi kötésre utaló nyomot, az elfoglaltak közül pedig többségében mezei veréb költött. Ezekben a fészkekben összesen 16 db tojást és 6 db fiókát számoltunk. Találtunk egy teljes fészekaljat tojásokkal és tojóval együtt, de sajnos a tojó elpusztult a tojásokon ülve, így a tojások sem élték túl. Volt egy odú, amely egy erdei egér ideiglenes ott tartózkodásáról árulkodott. Az egyik almáskerti odút széncinege foglalta el, valamint egy előző évi, szintén cinege fészekmaradványra lettünk figyelmesek szintén almáskert egyik odújában.

4 db „C” odúnkból 2-ben volt költés, az egyikben, amely górénk teteje alatt található, 4 db rozsdafarkú fióka csipogott, míg szüleik a szemben lévő diófáról feszült figyelemmel várták, hogy befejezzük vizsgálódásainkat fészkük körül. Nagy örömünkre a másik odút szürke légykapók foglalták el, 5 db tojást számoltunk fészekaljukban. A másik kettő odú üresen állt, bár az egyikben szürke légykapó fészkelésének nyomait véltük felfedezni.

Lucfenyőre kihelyezett „D” odúban elhagyott lódarázsfészekre bukkantunk. Kitisztítottuk az odút, reméljük jövőre új lakót talál magának.

Denevérodúink sajnos üresen álltak, de bizakodva várunk, hátha jövőre „belakják”. Górénkban elhelyezett kuvikodúban sem találtunk semmit, valamint sajnálatos módon egyik gyöngybagoly költőládát sem foglalták el.

 

Téli madáretetés

A programtól kapott önetetőt üzemeltetjük, és 2016-2017 kemény téli hónapjai szükségessé is teszik a folyamatos etetést. A téli madáretetésről készítettünk egy videót, ami itt tekinthető meg