Pénzesgyőr

A Breuer László Természetvédelmi Oktatóközpont és Erdei Iskola gazdasága

A hely

A hat hektáros gazdaság a Magas Bakony szívében, Pénzesgyőr község északi szélén terül el. A gazdaságot körülvevő táj a Bakonyra jellemző, sűrű, nagy kiterjedésű erdők és vadvirágoktól színes legelők dimbes-dombos váltakozása. A pénzesgyőri medencét északról a Som-hegy (653m), nyugatról az Iharos–tető (413m), délről a Mayer-hegy (400m), délkeletről Kőrisgyőr (443m), keletről a Köves-hegy (490m) határolják. A birtok nyugati határán a Gerence patak kanyarog a Rába felé.

Az alapok

A gazdaság alapjait Breuer László, a Pangea Egyesület alapítója, az Oktatóközpont névadója fektette le, bemutató biogazdaságot álmodva az általa létesített erdei iskola köré.
Az első kerítésoszlopok letűzése óta eltelt másfél évtized alatt ezernél is több önkéntes tevékenykedett, alakítgatta azt a hat hektáros területet, amiért a Pangea Egyesület egykoron felelősséget vállalt.

Feladatok, programok

A gazdaságban elvégzendő változatos feladatok sokféle embert vonzanak az oktatóközpontba. Jönnek biogazdálkodás/gyógynövények iránt érdeklődő környékbeliek, aktív pihenésre vágyó városiak, szakmai gyakorlataikat végző kertész-, tájépítész-, agrármérnök hallgatók, és közösségi szolgálatukat végző középiskolások is.
A kertben két akkreditált erdei iskolai programot tartanak: „Pénzesgyőri Patika” és „Élet a fazék mögött” címmel, amelyek során a gyerekek barátságot köthetnek élelmiszer-, gyógy- és fűszernövényeinkkel, valamint megismerhetik ökológiai szemléletű termesztésüket is. Az itt tevékenykedő önkéntesek a növényszaporítástól az ültetésen át az illóolaj-lepárlásig nagyon sok mindenbe belekóstolhatnak.
Mivel az önkéntesforgalom legalább olyan változékony tényező, mint az időjárás a gazdaság életében, így a termesztett növények sokfélesége és a feldolgozott termékek választéka is évről évre más.

A gazdaság

A ház körül a lepkecsalogató virágágyások és a konyhakerti növények között kemence, a zöldséges-vermen mindig virágpompában tündöklő sziklakert előtt tűzrakó hely, valamint egy kis teakert található.
A gazdaság kétharmada a juhok legelője és a téli takarmányukat biztosító kaszáló. A változatos juhállományt merinó, cigája és rackajuhok alkotják, akik időről időre a legeltetés rotálása végett rövidebb ideig a gyümölcsöst is karbantartják.
A közel kéthektáros gyümölcsöst 2001-ben telepítették a Pangea Egyesület önkéntesei, azóta a kecskéknek, pockoknak, kaszának áldozatul esett fákat folyamatosan pótolják.
A százharminc gyümölcsfa nagy része alma és körte, ahogy az a környező tanyák nagy részére is jellemző, de a szilva, birs, mogyoró, somok is vannak  nagy számban.
A gyümölcsöst évente egyszer kaszálják, mely kaszálék egy részét a gyümölcsfák köré terítik, másik része pedig a juhoknak szolgál téli takarmányul.
A gyümölcsösben található két záportározó tó, melyek az épületekről összegyűlt esővizet gyűjtik össze, tőlük nem messze pedig a háromrendszerű szennyvízülepítőből kifolyó szürkevíz tisztítását végző fűzfatelep kapott helyet.
A lekerekített baromfiudvar az évek során sok állatnak adott otthont, sajnos egy–egy évben a rókapopuláció felülkerekedik a szárnyasokon, ilyenkor a két disznó veszi át az uralmat a tyúkok helyén.
A gyümölcsös egy másik, a juhok elől lekerített részén található a piros-, és feketeribizli, szeder, köszméte alkotta bogyós gyümölcsültetvény, melynek sorai a vegyes zöldség, valamint az egyéves gyógy- és fűszernövény, kender és kalászos bemutató vetésforgó ágyásait határolják.
Itt, a lekerített részben kaptak még helyet a nagyobb gyógynövény parcellák, valamint a szamócaültetvény és az évelő zöldségek is.
A gyógy- és fűszernövényiskolában 2015-ben 240 féle gyógynövény nevelkedett, melyekből 120 féle olyannyira elszaporodott, hogy környékbeli turistaházak és erdei iskolák is kaptak belőle segítségül saját tankertjeik kialakításához.

Szász Domokos

0620-311-0362

szaszdomokos@gmail.com

8426 Pénzesgyőr, Béke út 57.