Markóc

Lantos Gyümölcsös Porta

Hol?

Markócon található az alkalmazkodó gyümölcsészet egyik kísérleti kertje, amelyet a Lantos család hozott létre. A templomkertet körülölelő, összesen közel két hektáros területen 2000-ben kezdték el a hagyományos jellegű gyümölcsös továbbfejlesztését az ártéri gyümölcsészet tapasztalatait figyelembe véve, és az alkalmazkodó gyümölcsészet elveit követve. A ma uralkodó iparszerű gyümölcsültetvényektől alapjaiban is különböző gyümölcsösben a gazdálkodás új eljárásokat és módszereket, valamint elsősorban tájfajtákat alkalmazva zajlik. A gyümölcstermő növényfajok száma meghaladja a 40-et, a fajtáké pedig a 400-at. Sok fajtájuk jellegzetesen ormánsági, mint pl. a Fekete körte, a Bárányfarkú körte, a Káposztás alma, a húsos som több fajtája, az Üvegmeggy, az Édes dió, a Vérbarack.


Hogyan?

Növényeiket családi keretek között, szinte csak saját munkával gondozzák. Gazdálkodásuk nemcsak gyümölcstermékkel látja el a családot, hanem szinte minden, a falusi portán termelhető élelmiszerrel, valamint ipari és gyógynövénnyel, tűzifával. A Lantos Gyümölcsös Portán alapvetően önellátásra törekszenek, de – a fák termőre fordulásának ütemében – a földolgozásra és a piaci értékesítésre is egyre nagyobb figyelmet fordítanak. Az általuk működtetett Ormánság Alapítvány gyümölcsföldolgozójában – másokéval együtt – a saját zöldségeiket és gyümölcseiket is föl tudják dolgozni pl. gyümölcslének, aszalványnak, gyümölcsecetnek. Az alapítvány által rendszeresen szervezett gyümölcsészeti tanfolyamok bemutató és gyakorlati helyszínét is biztosítják.

Mit?

A gyümölcsös egyúttal az öttagú család élettere is, ezért nagy gondot fordítanak annak szépségére, színességére, az illatokra és a társaságukat nyújtó élőlényekre, miután a biológiai sokszínűség, az állandó változás az alkalmazkodó gyümölcsészet alapja is. A család részt vesz a drávafoki általános iskola tankerti munkájában, és gyakran fogadnak önkénteseket is, akiket munkájuk mellett az aktuális gyümölcsészeti teendőkre is megtanítanak.

Lantos Tamás

7967 Markóc, Fő utca 10.

ormansagalapitvany@gmail.com

0620-347-2686