Ember alkotta madárlakások

Gyümölcsösben főleg a „B” típusú (3,2 cm átmérőjű röpnyílású, 15 x 15 x 30 cm-es) odúkból érdemes nagyobb mennyiséget kihelyezni (hektáronként minimum 3-8 odút). Ezeket a széncinegén kívül a nyaktekercs, a csuszka, valamint a költési időben szintén javarészt rovarkoszton élő –  így a növényvédelemben fontos szerepet játszó – mezei veréb és házi veréb is használatba veszi.

Verebek részére készíthetünk lakótelepet is, hiszen ők megtűrik a szomszédot közvetlenül a lakásuk mellett is. Ez gyakorlatilag 4-5 „B” típusú odúnak felel meg egymás mellett közös oldalfallal és tetővel egybe építve.

Hogy a kékcinegék és barátcinegék se legyenek hátrányban a nagyobb testű fajokkal szemben, „A” típusú (2,8 cm röpnyílású, 15 x 15 x 30 cm-es) odúból is érdemes kihelyezni néhányat.

Számuk ne legyen több a „B” típusúak 10-20%-ánál.

Ha cserjés szigetek vagy szegélyek vannak a gyümölcsösben, akkor „C” típusú odú kihelyezése is szóba jöhet rozsdafarkúak számára. (Mérete 15 x 15 x 25 cm, négyzet alakú röpnyílása oldalfal szélességű.) Ezeket a költőhelyeket szürke légykapók, barázdabillegetők, esetleg vörösbegyek és ökörszemek is elfoglalhatják.

Öregebb erdőállományok közelében érdemes lehet speciális, fakuszfajok megtelepítésére alkalmas mesterséges odúkat is kihelyezni. (Két összeszegezett, farepedést utánzó 10 x 30 cm-es deszkalap, röpnyílással ellátva.) A fakuszok olyan táplálékon élnek – fakéreg repedéseiben tanyázó bábok, peték –, amelynek a biológiai növényvédelemben kiemelkedő szerepe van.

Talán meglepően hat, de a gyümölcsösben érdemes a seregélyek megtelepítéséről is gondoskodni „D” típusú odúkkal. A seregélyek költési időszakban főleg olyan talajon és talajban élő rovarokkal táplálkoznak, amelyeket más madarak nemigen fogyasztanak. Így komoly részt vállalnak a talaj fertőtlenítésében. A 4,6 cm-es röpnyílású, 15 x 15 x 35 cm-es „D” típusú odúban költhet még a búbosbanka és a füleskuvik is.

Nagyobb területű öreg gyümölcsösben kihelyezhetjük a „D” típus egy nagyobb változatát macskabaglyok részére. Ennek mérete legalább 25x35x50 cm és 15×20 cm a bejárata. A fa törzse mellett, legalább 4 méter magasan erősen rögzítsük.

Erdei fülesbagolynak nem odút, hanem mesterséges fészket helyezhetünk ki, mely legegyszerűbben úgy oldható meg, ha egy használt kosarat szalmával megtöltve egy erősebb ágvillába felerősítünk 5-6 méter magasságba. Egy-egy bagolypár fészkelési időszakban kordában tudja tartani a területünkön lévő pocok és egérállományt, amire a mostani enyhe telek miatt igen nagy szükség van.

Speciális készítmény a mű fecskefészek, mely készülhet kerámiából vagy gipszes keverékből. Különösen ott javallott, ahol a fecskék szeretnének megtelepedni, de valamilyen oknál fogva (nincs elég hely, leesett a fészek, nem ragad meg a sárgombóc a festett falon) nem sikerül a fészeképítés. A megfelelő helyre (molnárfecskénél eresz alá, füstifecskénél épületen belülre) felrakott, esetleg a fészek alá ürülékvédő lapot felszerelve, műfészket azonnal kiegészítik, elfoglalják a madarak. Akkor is alkalmazható, ha verebek foglalják el a fészket a fecskék elől. Van zalai példa (Sormás ipartelep) ahol már 60 darab kerámia műfészek szolgálja egy épületen a molnárfecskék szaporodását.